neděle 8. února 2015

TOMB RAIDER 2013

Vývojář: Crystal Dynamics
Vydavatel: Eidos Interactive
Lokalizace: Text
Multiplayer: Ano

 Hm... kde začít?

Začnu tímto: TOMB RAIDER restart se mi zaryl do srdce tak, že tam dlouho zůstane!


Uf... jsem se úplně rozohnil :D

Ale teď vážně! O čem že je vlastně řeč? No přeci o tomto:


O skvělé, jedinečné hrdince z řady her Tomb raider, Laře Croft, britské archeoložce, která pátrá po prastarých pokladech.

Pokud znáte legendární ságu Tomb Raider, tak pokračujte dále ve čtení. Pokud ne, tak je to šumák, protože tento díl bez podnázvu je RESTARTEM celé série, takže neuškodí, když si o něm počtete nebo si jej zahrajete. Později budete možná šokování, když budete chtít dohrát předchozí díly (je jich 8 nebo 9) jako já, ale vzhledem k roku výroby (1996) se není z grafické stránky čemu divit :)

Vraťme se ale k samotnému restartu. Hra začíná ztroskotáním výzkumné lodi Endurance, na posádce s mladičkou Larou Croft a jejími spoluprůzkumníky, uprostřed Dračího trojúhelníku. Dračí trojúhelník se nachází na jihovýchodě od Japonska ve Filipínském moři, jak výstižně popisuje tato stránka.

Nebudu popisovat detaily, ale určitě se nenechte připravit o krásné intro, zvlášť pokud hrajete na Xboxu 360... nádhera.

Po ztroskotání musí Lara doslova bojovat o svůj život. Doslova.
Po pár minutách hraní začíná totiž krásně fungovat maslowova pyramida potřeb a Lara musí najít něco k jídlu, než se vypraví zachránit svět... a že jí tento úkol půjde skvěle ...

... pokud se ovšem desetkrát na začátku nenecháte sežrat vlky jako já, jen abyste prozkoumali sebemenší detail grafiky...



... ehm ... dobře, tady to nevynikne, ale uznejte, že je krásnej :D

Potom, co se Lara napapká, tak může vesele pokračovat v záchraně svých bližních. Během akce prozkoumává nejrůznější hrobky, řeší úkoly, sbírá Kešky, mapy, relikvie, dokumenty atd. Učí se dovednostem (v základních táborech), ke kterým musí ovšem nasbírat potřebné množství dovedností. A v neposlední řadě si vylepšuje zbraně, což beru jako jedno z největších PLUS hry:


No, vzhledem k tomu, že se musím taky věnovat jiným činnostem, tak bych to dnes uzavřel finálním hodnocením hry:

+ příběh, famózní vývoj Lary, ku*evsky dobrá grafika, základní tábory, přemisťováni a zpětné dokončování výzev, dech beroucí dramatické efekty a hlavně... HLAVNĚ skvělá hudba od Jasona Gravese (bez toho by to prostě nebylo ono)

- Zbytečný multiplayer (pro mě) a dál nedokážu nic vymyslet. A ani nechci!

 

Hodnocení: 10/10


A na závěr přidávám seznam interpretů, které jsem poslouchal při psaní :) 
  • Alexandra Burke
  • Alexandre Desplat
  • Celine Dion
  • Andrew Belle
  • Athlete
  • Beyoncé

Děkuji za přečtení, snad se vám článek líbil.

Žmléé

PS: Kompletní recenzi po sekcích ve hře připravuji a máte se na co těšit!

3 komentáře:

  1. Lara je super :)
    Já osobně se ale nemůžu zbavit dělení po dílech 1-4, 5-Underworld a restart série (která by měla mít 3 díly, pokud vím). Tři různé Lary.
    Takže si můžu dokonale užívat tuhle, která je vskutku skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jak říkáš, Lara je vskutku skvělá :)
    I proto jsem napsal tenhle článek, abych šířil Larismus dále do světa :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Po pěti procentech odehrání této tragické parodie na předchozí díly jsem to odinstaloval, protože jsem doslova cítil, jaké je to mrhání mým časem a potažmo životem.
    Až budu chtít pobíhat po lese s lukem a střílet chudáky vlky sbírat nesmysly a chovat se vůbec jako americký turista budu zralý do důchodu a to zatím nejsem..za mě hrůza a děs.

    OdpovědětVymazat